ΥΛΙΚΑ: ελιές πράσινες «ψιλές» φρέσκες 2 κουταλιές της σούπας κόλιανδρος κοπανισμένος (Για μια παρουσίαση) λεμόνι αλάτι σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά) ελαιόλαδο Φύλλα από δέντρο λεμονιάς άδεια πλαστικά μπουκάλια νερού 1 ½ λίτρου πλυμένα και στεγνά.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε καλά τις ελιές και αφού τις τσακίζουμε πάνω σε ένα μαρμαράκι με ένα σφυρί προσεκτικά μία-μία τις ξεπλένουμε ώστε να απομακρύνουμε τυχόν κομμάτια των κουκουτσιών .Τις βάζουμε σε λεκάνη με νερό, προσέχοντας να μην εξέχουν στην επιφάνειά του (με τη βοήθεια ενός βάρους, πχ ένα πιάτο) και φροντίζουμε να το ανανεώνουμε 2 φορές τη μέρα, για 15 μέρες περίπου, έως ότου γλυκάνουν οι ελιές και υποχωρήσει η πίκρα τους. Όταν είμαστε έτοιμοι ξεκινάμε την εμφιάλωση: Κάθε μπουκάλι το γεμίζουμε πυκνά με ελιές (σφιχτά βαλμένες ) μέχρι το λαιμό (δυο δάχτυλα πριν το σπείρωμα του καπακιού). Ανακατεύουμε νερό και αλάτι σ’ ένα μπώλ σε αναλογία 8 μερη νερό προς 1 μέρος αλάτι ( ελέγχουμε την άλμη με τη «μέθοδο του αυγού» για την ποιότητά της). Ρίχνουμε μέσα στα μπουκάλια χυμό από ένα λεμόνι ή μυτη κουταλιού ξυνο συμπληρώνουμε στις ελιές νερό σκεπάζουμε με ένα λεμονόφυλλο και στο τέλος λίγο ελαιόλαδο (μισό δάχτυλο περίπου) ώστε η άλμη να μην έρθει σε επαφή με τον αέρα του μπουκαλιού. Υπολογίζουμε ώστε να μην μείνει κενός αέρας στο μπουκάλι. Κατόπιν τοποθετούμε τα πλαστικά μπουκάλια για μακροχρόνια συντήρηση σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Μετά από 2 μήνες περίπου οι ελιές είναι έτοιμες. Αφού ανοίξετε τα μπουκάλια οι ελιές πρέπει να καταναλωθούν σύντομα. Για μικρό διάστημα μπορούν να συντηρηθούν σε μπώλ με ελαιόλαδο. Αν θεωρείτε ότι είναι αλμυρές , πριν τις σερβίρετε να τις ξεπλύνετε καλά σε τρεχούμενο νερό. Σερβίρονται σε μπώλ με ελαιόλαδο, λίγο αλάτι φρέσκο, στυμμένο λεμόνι, σκόρδο και σπασμένους σπόρους κόλιανδρου (τους σπάζουμε μαζί με το σκόρδο σε γουδί). Αν πάλι δεν θέλετε να ταλαιπωρηθείτε με τη διαδικασία παρασκευής ελιών, αγοράστε έτοιμες πράσινες τσακιστές ελιές από τον μπακάλη σας και εφαρμόστε τη διαδικασία σερβιρίσματος. (Αν σας αρέσει ο κόλιανδρος θα το ευχαριστηθείτε πραγματικά). Σε περίπτωση που φάτε τις ελιές και σας περισσέψει το λάδι τους στο μπώλ, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν αρωματικό λάδι σε λαχανοσαλάτες ή μαρουλοσαλάτες!!!