Ψάρια - Θαλασσινά
ΥΛΙΚΑ:
1 ψάρι 400 γρ. λακέρδα ή τονάκι ή παλαμίδα.
Ηλιέλαιο
1 σκελίδα σκόρδο
1 τσούσκα (πιπεράκι)
5-6 σπόροι μαύρου πιπεριού
1 φύλλο δάφνης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κόβουμε τα πτερύγια του ψαριού.
Αποκεφαλίζουμε το ψαρι και κόβουμε την ουρά.
Βγάζουμε τα εντόσθια.
Το κόβουμε σε φέτες, πάχους...
ΥΛΙΚΑ:
1/2 κιλό γόπες
1 κρεμμυδι ξερό ψιλοκομμενο
ελαιόλαδο
1 ποτηρι κρασιού καλό λευκό κρασί
αλάτι-πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα ψαράκια μας. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε ελαφρά τα κρεμμύδια. Αλευρώνουμε τις...
ΥΛΙΚΑ:
2 μέτριοι μπακαλιάροι
7-8 αυγά καλά χτυπημένα
Πιπέρι (αρκετό)
Αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του), τόσο ώστε το μίγμα να φαίνεται ως ένας αρύς χυλός
Μαϊντανός
Ηλιέλαιο για τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αρχικά, ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο ένα εικοσιτετράωρο σε νερό, το οποίο αλλάζουμε ανά τακτά χρονικά...
ΥΛΙΚΑ:
Φρέσκες Φέτες ξιφία (2-3 εκατοστά πάχος)
αλάτι
μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Κύμινο
2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμμένο
αλεύρι και λάδι για τηγάνισμα
1 ποτηρι μπύρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουµε τις φετες του ξιφία. Σε ένα µπολ βάζουµε λίγη µπίρα, το σκόρδο, κύµινο, αλάτι, πιπέρι, τα ανακατεύουµε και...
ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό γαύρος
ξύδι
ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουµε τον γαύρο και τον καθαρίζουµε αφαιρώντας το μεσαίο κόκκαλο, τα εντόσθια και τα κεφάλια. Τον αλατίζουµε και τον βάζουµε σε ένα µπολ. Ρίχνουµε το ξύδι, σκεπάζουµε µε ένα πιάτο και τον αφήνουµε για 4 ώρες. Τον στραγγίζουµε,...
ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό τσιρόνια καθαρισμένα (ψάρια του γλυκού νερού)
1 1/2 κιλό πράσα σε ροδέλες
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι
μαύρο πιπέρι
μισή κουταλιά του γλυκού κόκκινο πιπέρι
1 ώριμη τομάτα σάλτσα (προαιρετικά)
1 ποτήρι νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Τσιγαρίζουμε τα πράσα στο λάδι και προσθέτουμε το νερό. (Εδώ αν...
ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό αστακός (φρέσκος)
6-8 ντομάτες για σάλτσα (ωριμες και ξεφλουδισμένες)
1μικρό κρεμμύδι ξερό τριμμένο στο τρίφτη
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένος μαιντανός
αλάτι
1 κουταλάκι πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμενο (σηκώνει και άλλο ένα κουταλάκι πράσινο με...
ΥΛΙΚΑ:
6 Κολιοί μεγάλοι
1 Φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένος μαιντανός
1 Μεγάλο κρεμμύδι σε ροδέλες
3 μεγάλες ντομάτες ώριμες λιωμένες
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
Ξύσμα από1 πορτοκάλι
2 φύλλα δάφνης
1 μικρή καφτερή πιπεριά σε ροδέλες (προαιρετικά ) ή...
ΥΛΙΚΑ:
4-5 φιλέτα ξιφία
Για τη μαρινάδα:
1 ποτήρι κρασιού άσπρο κρασί μοσχάτο
3 φύλλα δάφνης
1 φλιτζάνι καφέ ψιλοκομμένο μαιντανό
τριμμενο πιπέρι μαύρο
1/2 ποτηρι κρασιού ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμυδι σε φέτες (ροδέλες)
Ξύσμα από1 λεμόνι
1/2 κουταλάκι θυμαρι ξερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Μέσα...
ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό φρέσκιες σαρδέλες
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
χοντρό αλάτι
300 γρ. αμπελόφυλλα (τρυφερά)
1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ζεματάμε τα φύλλα για 3-4 λεπτά σε καυτό αλατισμένο νερό. Τα ξεπλένουμε με κρύο νερό για να μην γεμίσουν τρύπες και να διατηρήσουν το χρώμα τους. Τα στεγνώνετε πάνω...