Πίτες - Ζύμες
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
¾ κιλού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ πακέτο βούτυρο (καλύτερα βούτυρο με ελαιόλαδο για πιο τριφτό φύλο)
1 κουταλάκι αλάτι
½ κούπας λάδι
2 κουταλιές ξύδι
1 μπρίκι νερό
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
1 κιλό. Σπανάκι ζεματισμένο και στραγγισμένο
250 γρ. φέτα τριμμένη
2 αυγά
1 κούπα...
ΥΛΙΚΑ:
1 αλέυρι που φουσκώνει μόνο του
1 γιαούρτι φρέσκο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
250 γρ. γιδοτύρι ή φέτα
650 γραμμαρια νερό χλιαρό
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
1 1/2 φλιτζανάκι ελληνικού καφέ ελαιόλαδο (για να το περιχύσουμε απο πάνω)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα...
ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό αλεύρι (ίσως να χρειαστεί λίγο ακόμα για αλέυρωμα του πάγκου)
4 μέτριες ώριμες ντομάτες σε ψιλές φέτες (ροδέλες)
2 μεγάλα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
3/4 φλιτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο και λίγο για το λάδωμα του ταψιού
μαγιά 1 φακελάκι ή αντίστοιχη φρέσκια
1/2 κουταλάκι γλυκού...
Αυτή η συνταγή αποτελεί μια εξαιρετική προσπάθεια εκσυγχρονισμού μιας παραδοσιακής συνταγής χρησιμοποιώντας από τη μια νέα υλικά αντί, των σπάνια πια, παραδοσιακών υλικών (τυριών κυρίως) και χωρίς να υστερεί, από την άλλη στη νοστιμιά του αγνού παρελθόντος της...
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
½ του...
ΥΛΙΚΑ:
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
150 γρ. νερό (εμφιαλωμένο ιδανικά)
1 κ.γ. μέλι
5 γρ. νωπή μαγιά (1 φακελάκι ξερή)
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. (ιδανικά 00)
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
350 γρ νερό (εμφιαλωμένο ιδανικά)
625 αλεύρι γ.ο.χ. (ιδανικά 00)
20 γρ. αλάτι
λίγο ελαιόλαδο
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ (για 1...
ΥΛΙΚΑ:
(Για τη ζύμη)
1/2 κιλό αλεύρι
1 κουταλάκι αλάτι
3 κουταλιές λάδι
1 ποτηράκι(για σφηνάκι)ρακή1 ποτήρι νερό
(Για τη γέμιση)
1/2 κιλό μυζήθρα μαλακιά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ, κάνουμε ένα λάκκο και ρίχνουμε μέσα το λάδι, την τσικουδιά και το...
ΥΛΙΚΑ:
(Για το φύλλο)
1 κιλό σταρένιο αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας λάδι
1 κουταλιά του γλυκού ξύδι
λίγο αλάτι
νερό όσο πάρει για να γίνει η ζύμη σφιχτή.
(για τη γέμιση)
1/2 κιλό κατσικίσιο τυρί
Nισεστές για το άνοιγμα φύλλου.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε ένα μπολ, ανακατεύετε το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά και...
ΥΛΙΚΑ:
800 γρ. αλεύρι χωριάτικο (κίτρινο)
200 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
200 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
1 φλιτζανάκι προζύμι
3 περίπου φλιτζάνια χλιαρό νερό
2 κουταλάκια κοφτά αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη ή μέλι
1 κουταλάκι κοφτό γλυκάνισο αλεσμένο
Λίγη μαστίχα κοπανισμένη
Λίγο γαρύφαλλο αλεσμένο
2...
ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό αλεύρι
1 ποτήρι κρασιού ρύζι γλασέ (βρασμένο μέχρι να λιώσει).
1 φακελάκι μπέικιν
1 φακελάκι μαγιά ξερή
½ ποτήρι κρασιού χυμός πορτοκάλι
ξυσμα από 1 πορτοκάλι
1 σφηνάκι ούζο
½ ποτήρι κρασιού λάδι σπορέλαιο
Νερό, όσο πάρει για να γίνει το μίγμα σαν παχύρρευστη λάσπη
Σπορέλαιο για...