Ζυμαρικά
Ζύμη για ταλιατέλες
ΥΛΙΚΑ (για τη ζύμη):
600 γρ. αλεύρι τύπου 00
1 αυγό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
200 ml νερό.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε ένα τραπέζι σχηματίζουμε βουναλάκι με το αλεύρι μας. Ανοίγουμε στο κέντρο του μια τρύπα (σαν ηφαίστειο) και προσθέτουμε τα αυγά. Στην αρχή ανακατεύουμε τα υλικά...
ΥΛΙΚΑ:
1 Πακέτο μακαρόνια Νο 5
150 Γρ. μυζήθρα
ελαίόλαδο
4 αυγά
αλάτι-πιπέρι φρεσκοτριμένο
1 κουταλιά σούπας φρέσκο βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βράζουμε και στραγγίζουμε τα μακαρόνια και στη συνέχεια τα βουτυρώνουμε με το φρέσκο βούτυρο. Σε ένα τηγάνι τηγανίζουμε τα αυγά μάτια στο ελειόλαδο μεχρι να ροδίσει...
ΥΛΙΚΑ:
1/2 κιλό αλεύρι
1 φλιτζάνι νερό
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
5 κουταλιές γλυκού ελαιόλαδο
1 κουταλάκι γλυκού χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μια λεκάνη ριχνουμε ολα τα υλικά ζυμώνουμε καλά το μίγμα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί 1 ωρα σκεπασμένο με μια πετσέτα. Στη συνέχεια παίρνουμε κομμάτια...
ΥΛΙΚΑ:
500 γραμμάρια μακαρούνες (σιουφιχτά μακαρόνια)
½ κεφάλι σκόρδο σε φέτες
100 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βράζουμε τα μακαρόνια με αλάτι. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά. Ρίχνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα να κάψει και τσιγαρίζουμε το σκόρδο. Ρίχνουμε και τα...
ΥΛΙΚΑ (για 5 άτομα):
1 κιλό μοσχάρι από τη σπαλομήτα (μύτη σπάλας)
1 φλυτζ. τσαγιού λάδι
3 κρεμμύδια μεγάλα στο τρίφτη (όχι ψιλοκομμένα)
1 δαφνόφυλλο
αλατοπίπερο
5 γαρύφαλλα, κανέλα σκόνη
1 κιλό ώριμες ντομάτες σάλτσα
1 κουταλιά μέλι
½ κιλό μακαρόνια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Τσιγαρίζουμε το κρέας μέχρι να...
Επειδή οι συνταγές από τόπο σε τόπο ποικίλουν με διαφορές στις γεύσεις του τραχανά (σε ξυνόχοντρο , γλυκό, κόκκινο κλπ), αποφάσισα να παραθέσω μία μόνο συνταγή εύκολη και επιτυχημένη (που πάντα κάθε Αύγουστο ετοίμαζε η μάνα μου).
ΥΛΙΚΑ:
3 κιλά γάλα κατσικίσιο Φρέσκο.
1 κουπάκι γιαουρτιού...
ΥΛΙΚΑ:
¾ Κιλού γάλα κατσικίσιο
10 αυγά (ή 12 μικρά)
1 κοφτη κουταλιά σούπας αλάτι
Αλεύρι άσπρο όσο πάρει.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Τη χωρίζουμε σε μπάλες (όσες και τα αυγά) και την αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί . Αλευρώνουμε το τραπέζι και ανοίγουμε...
ΥΛΙΚΑ:
500 γρ. πέννες
100 γρ. βούτυρο τύπου Κέρκυρας.
50 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
5 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι φρεσκοκομμένο
Λευκό φρουτώδες κρασί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε ένα μπολάκι με ζεστό νερό τοποθετούμε τα ξερά μανιτάρια για περίπου 20 λεπτά...
Μακαρόνια Χερίσια
(Από το βιβλιαράκι Χιώτικες Παραδοσιακές Συνταγές που κυκλοφόρησε το 1998 το Γυμνάσιο-Λύκειο Καλλιμασσιάς)
Ακολουθώ όπως οφείλω τη διάλεκτο των συγγραφέων. Έχω ζήσει στη Χίο και έχω δοκιμάσει αυτά τα υπέροχα ζυμαρικά!!
ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό αλεύρι
1/2 φλιτζάνι λάδι
1/2 κουτάλια της...
ΥΛΙΚΑ:
(Για τα Λαζάνια)
½ Κιλό αλεύρι
1 Κοφτή κουταλιά αλάτι
3 αυγά
½ ποτήρι νερό (και ίσως λίγο ακόμη)
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά, αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί 30 λεπτά και μετά ανοίγουμε φύλο, το τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό και με ίσιο κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα λαζάνια. Στη συνέχεια τα...